Ina

mei 10, 2017

Wat is het verschil tussen een psycholoog of een psychiater en een coach?

Er zit iets stop op het werk, je voelt je niet goed in je vel. Je weet dat er iets moet veranderen, maar je weet niet wat of hoe. Er zijn verschillende mensen die je hierbij kunnen helpen. Om ervoor te zorgen dat je zo goed mogelijk geholpen wordt, is het belangrijk dat je voor de juiste begeleiding kiest. Dat is natuurlijk afhankelijk van je probleem of je vragen.

Het zou kunnen zijn dat een coach of loopbaancoach je doorverwijst naar een psycholoog of een psychiater. Hou dan in je achterhoofd dat hij of zij het beste met je voorheeft en ervoor wil zorgen dat je de gepaste begeleiding krijgt.

Bij wie kan je terecht?

Een psycholoog en een psychiater hebben universitaire studies gevolgd, een coach niet noodzakelijk.Een therapeut of psychotherapeut hoeft in België niet specifiek studies gevolgd te hebben, of over een bepaald diploma te beschikken. Iedereen die mensen wil helpen kan zichzelf zo noemen.

Een psychiater is een geneeskundige, een arts die als specialisatie psychiatrie heeft gevolgd. Hij helpt je wanneer je met problemen zit die niet zomaar alleen met je loopbaan te maken hebben. Als arts mag hij je ook medicatie voorschrijven, en is zijn beroep bijgevolg beschermd. Een consultatie wordt (deels) terugbetaald door je ziekenfonds.

Een psycholoog heeft een specifieke universitaire opleiding psychologie gevolgd, meestal als klinisch psycholoog. Zonder de juiste studies kan je in België dus geen psycholoog worden.

Een coach heeft geen universitair diploma nodig om coach te worden, maar heeft meestal een opleiding Coaching of NLP achter de kiezen. Binnen het domein van coaching en begeleiding zijn verschillende opleidingen en specialisaties mogelijk.

Wat zijn de verschillen?

 Concreet zien de verschillen tussen coaching en therapie er zo uit: 

Coaching Therapie
Aanwijzing om zichzelf te helpen Geneeskunde
Doelgericht en situationeel Analyse en verwerken van oorzaken
Zelfsturing is nog mogelijk Gebrek aan zelfsturing
Coach & Cliënt bepalen samen inhoud en verloop Therapeut bepaalt proces en inhoud
Focus op vraagstelling Focus op het klinisch ziektebeeld
Vraagstelling: “wat kan ik doen” Vraagstelling „waarom”
Uiteenzetting: cliënt en zijn omgeving Verwerking van de oorzaak
Gericht op het nu en de toekomst Gericht op het verleden en inprenting
Weinig sessies gespreid over een korte periode Veel sessie gespreid over een lange periode
Doel: Ontwikkelen van een actieplan Doel: Gedragsverandering
Bron: Christa Heer (2005): Das systemisch-lösungsorientierte Coaching in der Laufbahnberatung. Möglichkeiten und Grenzen. Diplomarbeit an der Hochschule für Angewandte Psychologie, Zürcher Fachhochschule

Het is een goed idee af te toetsen waar jouw vragen of jouw problematiek zich bevindt en op welke manier je het best geholpen zou kunnen worden. Uiteraard is de bedoeling van begeleiders om je zo goed mogelijk, maar ook om je op een blijvende manier te kunnen helpen.

Indien je vragen hebt, mag je me altijd contacteren. Ik sta je graag te woord, en wie weet klikt het wel tussen ons.

 

registreer je voor deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.