Ina

maart 24, 2017

Wat is coaching en hoe werkt het?

Als ‘klant’ van een coach, de zogenaamde coachee, kom je bij je coach met een specifieke vraagstelling.  Je hebt nog voldoende energie en capaciteiten om zelf aan de slag te gaan en jezelf te helpen (zelfsturing), maar je weet niet goed waar te beginnen en hebt nood aan hulp en inzicht.

Focus op ‘het nu’

Je coach formuleert dan eerst samen met jou de concrete opdracht, de inhoud en het verloop van je coachingstraject. Vragen en problemen die zich tijdens het coaching naast de eigenlijke opdracht voordoen, kunnen in afspraak na je eerste traject als nieuwe opdracht of onmiddellijk behandeld worden. Zo blijft het coachingsproces doelgericht en aangepast aan de situatie.

Het proces van coaching begint met de coachee die vertelt over zichzelf en zijn omgeving. Vanaf dat moment zal de achterliggende vraagstelling gedurende je hele traject zijn: Wat kan ik zélf doen om mijn situatie te verbeteren, te veranderen en beter met mijn uitdagingen om te gaan?  De vraag waarom staat niet in de focus van een coachingsproces.

Waarin verschilt coaching van een klinische behandeling?

Tijdens je traject gaat het dus niet over het analyseren van de oorzaken die tot je probleem of je probleemgedrag leiden of over het verwerken van die oorzaken. Dat is eerder het werk van een psycholoog of een psychiater, coaching gaat concreet over het nu en over de toekomst.

Dat wil zeggen dat een coach niet zelfstandig werkt met coachees die een klinisch ziektebeeld (zoals bipolaire stoornissen, borderline syndroom, depressie) hebben. Een samenwerking met een psycholoog of psychiater is wel mogelijk, wanneer er duidelijke afspraken gemaakt worden.  De psychiater of klinisch psycholoog behandelen dan de oorzaak van een probleem,  de coach richt zich op hoe je in het heden met het probleem omgaat. Ook hier heeft de coachee de hele tijd het heft in eigen handen: hij of zij is en blijft de hele tijd zelf verantwoordelijk voor zijn voortgangsproces. Een coach pakt nooit iemands hand om hem blind ergens naartoe te leiden.

Doel en timing

Het doel van coaching is het ontwikkelen van een actieplan dat formeel opgesteld kan worden. Dat plan bevat specifieke en meetbare acties die moeten uitgevoerd worden binnen een bepaalde periode, maar ook gevoelsmatige zaken als fotocollages, video’s, tekeningen schilderijen,… Het doel hiervan is dat de coachee in actie komt en zijn zelfgekozen doel bereikt.

Ook de timing van een coachingstraject is heel anders: in vergelijking met een behandeling bij een psychiater of psycholoog zijn er bij een coaching veel minder sessies nodig, en zijn deze gespreid over een kortere periode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.