Ina

april 24, 2017

Hoe vind je de coach die echt bij je past?

Eerst en vooral: een coach is geen tovenaar die je met een simpel spreukje op weg kan helpen.

Loopbaanbegeleiding is geen magie. Het is hard werk, jezelf veel vragen stellen, kritiek incasseren,…

Je coach gaat met jou op zoek naar jouw persoonlijke traject aan de hand van jouw ervaringen. Het is dus ontzettend belangrijk een iemand te zoeken die je vertrouwt en waarmee je samen op pad wil gaan.

Enkele dingen om op te letten wanneer je op zoek gaat naar een coach

 Coaching – opleiding

Het beroep van coach is in België niet beschermd. Dat wil zeggen dat iedereen zichzelf coach mag noemen. Het is dus belangrijk dat je op zoek gaat naar de coach met de juiste kennis, achtergrond of opleiding. Iemand met een professionele opleiding tot coach heeft vraagtechnieken, verschillende modellen en strategieën, processen,… geleerd en weet hoe hij of zij doelgerichte stappen- of actieplannen kan ontwikkelen.

Ook bijscholing en verdiepende opleidingen zijn voor een coach een must. De wereld van de begeleiding verandert even snel als arbeidswereld. Als coach moet je niet alleen op de hoogte blijven van nieuwe methodieken, maar ook supervisie volgen en ervaringen uitwisselen met collega’s.

Specialisatie

Een professionele coach heeft een specialisme omdat hij of zij niet op alle vlakken van ons complexe leven een expert kan zijn. Kies dus iemand met een bepaald specialisme. Je kan nooit overal even goed in zijn of even veel over weten. Voor business coaching is zeker een coach aanbevolen die ook over beroepservaring in de businesswereld beschikt of bekwaam is in de omgang met bedrijven.

Methodologische vaardigheden

Professionele coaches zijn in staat om de tools die ze gebruiken heel persoonlijke toe te spitsen op de persoon die voor hun zit. Er bestaat immers helaas geen standaardoplossing voor elk probleem. Er zijn tools, methodes en strategieën die gebruikelijk zijn en die dikwijls ingezet worden om een doel te bereiken, een goede coach is iemand die in staat is om deze tools zo goed mogelijk aan te wenden.

Referenties

Een coachingstraject is een heel persoonlijk proces. Het is dus belangrijk je 100% goed te voelen bij je coach. Aanbevelingen en referenties van vrienden, collega’s, familie en kennissen, maar ook van de huisdokter in geval van een burn-out, kunnen de eerste stap in de zoektocht naar de juiste coach zijn. Vergeet niet dat een coach plicht tot geheimhouding heeft, ook tegenover de werkgever of die persoon die je doorverwees.

Dezelfde golflengte hebben

De meeste erkende coaches zullen een kennismakingsgesprek aanbieden. Een telefonisch gesprek kan gratis zijn, een persoonlijk gesprek kan meestal aan een verlaagd tarief.

Dit gesprek is volledig vrijblijvend. Er moet immers een wederzijdse klik tussen jou en je coach zijn om samen tot succes te kunnen komen. Maak gebruik van dit kennismakingsgesprek, want wederzijds vertrouwen is en blijft de basis voor een goede samenwerking.

 

Ik wens je heel veel succes bij het kiezen van een coach die bij je past. Neem gerust contact met me op, wie weet hebben we een klik!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.